Kto jeszcze nie jadł quiche’a (a w wersji spolszczonej, którą będę się posługiwać: kisza, nie mylić z kichą), czyli zwyczajnie – wytrawnej tarty – ten nie wie, co traci. A traci wiele. Różne spody, różne nadzienia, różne dodatki. Opcji jest całe mnóstwo, a łączy je śmietana, jajka i ser, więc jasne jest od początku do końca, że kisz będzie się tutaj pojawiał. Kisz ma wszystkie zalety pizzy, a dodatkowo serwując go gościom wyglądamy dystyngowanie i zupełnie, jakbyśmy umieli gotować. Ot, różnica między kuchnią francuską i włoską.

Ten powstał, bo po robieniu baklawy zostało mi trochę ciasta filo. Nie jestem jego wielką fanką, wolę ciasto kruche albo francuskie (MÓJ BOŻE, poczekajcie, aż dorwę się do ciasta francuskiego. Będziemy wszyscy grubi, ale szczęśliwi. Na nasze szczęście Japończycy już hodują w świniach ludzkie serca do przeszczepiania, jest dla nas nadzieja.), ale przecież się nie zmarnuje! Do dzieła więc.

kisz_pomidor_sur

Dodatki będą dość tradycyjne: szynka, pomidory, rukola. Został mi w lodówce pęczek szczypiorku, więc też go dorzucę, bo doda fajnego cebulowego posmaku.

Kolejny plus robienia kisza – w trakcie robienia nadzienia nie podjadam masy. Bo jest zwyczajnie niedobra na surowo.

 

Kisz leci do pieca niczym przedmioty w „Jak to jest zrobione”. Masa jajeczno-śmietanowa pięknie rośnie. Ciasto filo przypieka (bądź przypala, zależnie od miejsca) się po bokach, szczypiorek pachnie, trawa rośnie, obiad udany.

A więc: przepis!

Kisz z pomidorami i szynką

Porcja obiadowa dla 2 osób lub przekąska dla 4

  • 4 płaty ciasta filo
  • oliwa
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany 22% lub więcej (ważne: musi to być gęsta śmietana, nie śmietanka)
  • 50 g twardego żółtego sera, np. parmezanu (może być grana padano, rubin, pecorino)
  • pęczek szczypiorku
  • 5 plasterków szynki (gotowanej lub wędzonej)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • rukola
  • sól, pieprz

Formę to tarty smarujemy oliwą, wykładamy jeden płat ciasta filo, smarujemy oliwą, wykładamy płat ciasta…aż się skończą płaty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka, śmietanę, drobno starty ser (odkładamy na bok jedną łyżkę startego sera) i posiekany szczypiorek mieszamy w misce do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno kisza wykładamy plasterki szynki, wylewamy na to masę. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, układamy w masie. Posypujemy pozostałym startym serem.

Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu posypujemy rukolą. Podajemy na gorąco lub na zimno, co się komu podoba.

kisz_szyn_pom

 

Reklamy