w kremowym sosie pomidorowym.

Makaron jest jedną z moich odwiecznych miłości. Przez parę lat byłam pozbawiona przyjemności wciągania spaghetti i wchłaniania penne ze względu na dietę bezglutenową. Teraz doceniam makaron jeszcze bardziej i odkrywam powoli, że wymieszanie go z tłustym i ciężkim sosem bolońskim potrafi być zbrodnią.

Dlatego też dziś będzie makaron tagliatelle z krewetkami. Brzmi jak wstrętna potrawa zapchlonej burżuazji, ale zapewniam – nie jest wcale taki drogi i można go przecież zrobić na specjalną okazję!

krewetkiTagliatelle to takie jajeczne długie wstążki. Dostępne już teraz chyba wszędzie, w postaci suszonej i świeżej. Trzeba na to zwrócić uwagę, bo jak kupimy świeże i pogotujemy dłużej niż 4 minuty, to zrobi się makaronowy potwór (bądź bóg, w zależności od religijnych preferencji).

Krewetki do naszego pięknego kraju świeże raczej nie docierają. Chyba że ktoś ma jakiś stały dostęp, to uprzejmie proszę mnie wpisać na tajemną listę, jestem gotowa oddać za to co najmniej pół nerki.

Cena krewetek powala przeciętnego zjadacza chleba. Z łezką w oku wspominam czasy, gdy pomieszkiwałam na wyspie, gdzie krewetki były traktowane jak śmieć i sprzedawane po 2 euro za kilo. Kilo krewetek. Wyobrażacie to sobie? Za dziesięć złotych!

Nic z tego.

Om nom nom.

Dlatego polecam raz się wykosztować i kupić większą paczkę (np. 500 g lub 1 kg) surowych i oczyszczonych krewetek. Jeśli są dobrze zamrożone, można je z paczki wyciągać nawet i po trzy, bo nie zlepiają się w wielką krewetkową kulę. A przydają się w kuchni. I są po prostu pyszne, co tu dużo gadać.

Makaron robi się szybko, jest bardzo delikatny i kremowy. Pomysł na wymieszanie makaronu i krewetek z pomidorami wzięłam od Jamie’ego Olivera.

 

Tagliatelle z krewetkami 

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 12 pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • 12 krewetek surowych, obranych i oczyszczonych
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • 4 gniazdka makaronu tagliatelle
  • 20 g dobrego owczego sera (np. owczej goudy, twardej ricotty)
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek i krewetki. Smażymy minutę, przewracamy krewetki na drugą stronę. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorków i sok z cytryny, smażymy razem dwie minuty.

Makaron gotujemy al dente (bądź nie dogotowujemy lub rozgotowujemy, w zależności od umiejętności i podzielności uwagi) w osolonej wodzie.

Na patelnię do krewetek i pomidorów wlewamy przecier pomidorowy i śmietankę, dodajemy sól i pieprz. Gdy makaron się ugotuje wrzucamy go na patelnię, mieszamy z sosem. Dodajemy drobno starty ser i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Nakładamy do misek. Można przed podaniem ułożyć na makaronie świeże pomidorki lub posypać go natką.

 

taglia_z_kre_tale

Reklamy