a także z szynką serrano i serem!

Bardzo proste danie, w którym wszystkie smaki ładnie łączą się w jedną wielką kulę om-nom-nom. Sos łączy się w piękną, żółtą masę.sos

Cukinia jest miękka, szynka jest chrupiąca, szafran jest żółty, ser jest wyrazisty, makaron jest al dente, życie jest piękne.

Nie będę się za dużo rozwodzić, bo tu nie ma co gadać, tu trzeba jeść.

Aha, ogłaszam miesiąc makaronowy. To oznacza przepisy na makarony. Proszę się zaopatrzyć w makaron (można w Lidlu, trwa akurat tydzień włoski, to można nakupić jak ja całą szafkę makaronu, a potem go zjadać. Można też z Lubelli, to też jest dobra. A można też i na wagę gdzieś w supermarkecie, bo nie takie znowu z nas snoby, żeby pogardzić makaronem na wagę.)

Do tego makaronu przyda się jednak dobre spaghetti, u mnie w trzech kolorach i polecam właśnie takie.

Czuję też, że muszę powiedzieć jeszcze jedną rzecz:

Żółtka bierzemy z jajek. Jajka należy uprzednio umyć dokładnie i sparzyć, bo choćbyśmy nie wiem, co sobie wyobrażali, jajka nie biorą się z tekturowych opakowań, tylko z kury, i to z bardzo konkretnego miejsca w tej kurze. Dlatego myjemy jajka, zalewamy wrzątkiem, a dopiero potem dzielimy na białka i żółtka. W międzyczasie staramy się zapomnieć obraz kury znoszącej jajko, który bardzo wyraźnie mamy teraz przed oczami.

Przepis jest co prawda z szynką, ale można ją pominąć i zrobić wersję wege, powinna być w porządku, zwłaszcza dla miłośników cukinii.

Teraz to już naprawdę koniec. I wreszcie: przepis!

Spaghetti z cukinią i szafranem

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti tricolore
  • 2 żółtka
  • kilka nitek szafranu
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 4 plasterki szynki serrano
  • 100 g cukinii
  • pół ząbka czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 25 g dobrego, twardego sera, np. grana padano, parmezan

Przygotowanie:

Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W moździerzu (lub w miseczce łyżką) rozcieramy szafran, dodajemy dwa żółtka, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron do gotującej się wody, gotujemy al dente około 6 minut.

W czasie, gdy gotuje się makaron, kroimy szynkę w paseczki, cukinię w półksiężyce, a czosnek w plasterki. Podsmażamy szynkę na łyżce oliwy, dodajemy czosnek i smażymy razem przez minutę. Dodajemy cukinię i smażymy do miękkości jakieś dwie minuty.

Ser ścieramy na drobnej tarce. Odcedzamy ugotowany makaron, wrzucamy z powrotem do garnka, ustawiamy na malutkim ogniu. Dodajemy szynkę, czosnek i cukinię, a także wymieszany sos. Mieszamy razem przez pół minuty, aż sos zgęstnieje, ale nie za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy starty ser, zostawiając łyżkę na posypanie na koniec. Mieszamy, wykładamy na głębokie talerze, posypujemy resztą sera i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego!

spaghetti_z_cukinia

spaghetti_z_cukinia2

Reklamy