Coś bym tu więcej napisała, ale poważnie, to po prostu hot dogi. Buła, parówa, trochę dodatków i tyle, żadna wielka filozofia.hotdog

Można się oszukiwać, że skoro dodamy do nich rukolę, cebulę, pomidorki i nie utopimy ich w sosach, to one będą zdrowe.

Nie będą.

Będą natomiast smaczne, a to bardzo ważne w jedzeniu. Kluczowe wręcz.

Magia tutaj to prażona cebulka – przyprawa, którą odkryłam stosunkowo niedawno. Trzeba z nią uważać, bo uzależnia. Świetnie smakuje z wszelkimi fast-foodami, ale także z jajecznicą czy grzankami. Do kupienia w supermarketach, w mniejszych i większych opakowaniach. Warto kupić duży worek i przechowywać w suchym miejscu, nie psuje się, a jest taniej. Jest to jednak totalna bomba kaloryczna, więc warto sobie tę przyjemność dozować (najchętniej dozownikiem takim jak dla chomika…)

A zatem: przepis!

Hot dogi

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 4 bułki do hot dogów
  • 4 parówki
  • jeden pomidor
  • pół cebuli czerwonej
  • rukola
  • dobry żółty ser (np. parmezan)
  • keczup, musztarda
  • prażona cebulka

Przygotowanie:

Bułki trzeba nakroić od góry, lekko wydrążyć. Parówki i bułki podgrzać krótko w mikrofalówce, na patelni lub w piekarniku. Posmarować bułki w środku keczupem i musztardą, włożyć parówki, po bokach ułożyć plasterki pomidora, posypać rukolą i pokrojoną w piórka czerwoną cebulą. Posypać wiórkami sera i prażoną cebulką.

hotdogs

Reklamy