plasterkiem szynki, serem i sosem czosnkowym.

Pyszny i bardzo szybki sposób na dobry początek dnia (albo na przekąskę w środku nocy, dlatego zdjęcie takie ciemne). Wegetarianie mogą z powodzeniem zrezygnować z szynki. Ci, którzy nie jedzą glutenu, ucieszą się, bo biały chlebek bezglutenowy dobrze się sprawdzi w roli tosta. Weganie niestety się nie pożywią, bo jajko gra tu pierwsze skrzypce, nic się nie da zrobić.

Danie przygotowuje się bardzo szybko, tylko trzeba nabrać wprawy i dobrze wszystko zaplanować. Inaczej coś będzie zimne. Dlatego przygotowujemy najpierw wszystkie składniki, a dopiero potem zabieramy się za robotę.

Najtrudniejsze w tym wszystkim jest posadzenie jajka, co znaczy, że cała potrawa jest banalnie prosta. Gdybyż jednak ktoś nigdy w życiu nie robił jajka sadzonego, to oto jak przebiega proces:

1) nagrzewamy patelnię, najlepiej nieprzywierającą.

2) sadzamy jajko. SADZAMY. Nie wbijamy z odległości metra, nie rzucamy nim przez pół kuchni, bo wiadomo, że się rozleje. Patelnia nie będzie pryskać, bo nic na niej nie ma, więc i nie ma co na niej pryskać. Nie dotykamy jej też paluchami, bo i po co, więc nie ma się co bać oparzenia. Innymi słowy – pukamy nożem w środek skorupki jajka, jajko przenosimy nad patelnię i z wysokości około 3 cm delikatnie wylewamy na patelnię.

3) pozwalamy jajku się usmażyć. I nie ma po co tam dłubać, sprawdzać, czy dobre. Dajcie mu chwilę. Jeśli myślicie, że się przypala, to zmniejszcie ogień pod patelnią, ale NIE DŁUBCIE W TYM JAJKU. Jak białko zrobi się nieprzezroczyste, a żółtko będzie ładnie błyszczące, jajko się usmażyło. Nie sprawdzajcie od spodu, czy się usmażyło. Zaufajcie sobie, zaufajcie jajku.

4) zsuwamy jajko sadzone na tosta. Włala.

Najtrudniejszy element tego banalnie prostego dania został omówiony.

Teraz pozostał już tylko: przepis!

Tost z jajkiem sadzonym

Składniki:

Porcja dla 2 osób

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, sadzamy jajka. W czasie, gdy się smażą, wsadzamy tosty do tostera lub grillujemy je na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Rozgrzewamy drugą suchą patelnię, podsmażamy na dużym ogniu plasterki szynki po pół minuty z każdej strony. Zdejmujemy szynkę, wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Smażymy ją przez minutę aż się zeszkli.

Wyjmujemy tosty, kładziemy na każdy plasterek szynki. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i czosnek granulowany. Zsuwamy z patelni po jednym jajku sadzonym na każdego tosta, skrapiamy sosem czosnkowym, posypujemy podsmażoną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i startym żółtym serem. Oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Podajemy natychmiast, oferując nóż i widelec (choć mój Luby czasem zjada tego tosta bez sztućców, bo ma większą rękę i szerszy rozstaw paszczy). Smacznego!

 

  • tost_jajko
Reklamy