szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami i migdałami.

Najlepsze jedzenie to jedzenie z resztek jedzenia. Nie dość, że jest pyszne, to jeszcze sprawia, że dobrze się ze sobą czujemy – że niby jesteśmy tacy gospodarni, nic się nie marnuje i w ogóle. Trochę w tym prawdy jest, dlatego warto spojrzeć na resztki sera czy szynzapiekanka1ki pod kątem „co do tego dodać, żeby było pyszne?” (zazwyczaj odpowiedź brzmi: suszone pomidory).

Z tego kąta właśnie spojrzałam na swoją lodówkę i zrobiłam super ekstra zapiekankę makaronową. Polecam ją bardzo, bo robi się ją maksymalnie pół godziny, a efekty są świetne.

Cream cheese to wszechstronny serek. Nadaje się zarówno do deserów (np. serników), jak i do zapiekanek i innych takich. Są różne – drogie (Philadephia), średnio drogie (Łaciate), tanie (Twój Smak) i kiepskie (Lidl). Wszystkie nadają się do tej zapiekanki – mają być śmietankowe, kremowe, klejące się, ciągnące się…

Ah, jakie to dobre!

Zapiekanka makaronowa z groszkiem

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g dowolnej szynki
  • 3/4 opakowania serka cream cheese
  • 20 g dobrego, żółtego sera
  • puszka groszku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Obie szynki kroimy w paseczki, podobnie pomidory. Na niedużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy szynki i smażymy przez chwilę, dodajemy suszone pomidory, a po minucie groszek. Smażymy razem trzy minuty, dodajemy dwie łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami.

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, mieszankę z patelni, serek cream cheese i starty żółty ser. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, posypujemy wierzch migdałami. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Zajadamy, póki gorące!

 

zapiekanka1_1

Reklamy