i sosem z gorgonzoli.

Pleśniowy serze, znów się spotykamy! Spotykamy się w towarzystwie pieczarek, gdyż jest to towarzystwo godne i urokliwe.

Ostatnio zapomniałam dodać soli do wody na makaron. Tym razem – pamiętając poprzedni przypadek – sypnęłam nieco zbyt szczodrze… Jeśli na dnie Twojego garnka jest warstwa soli, to wiedz, że coś się dzieje (konkretnie dodałeś/łaś za dużo soli). Tak więc ekspresowo wymieniam wodę na makaron, podczas gdy serowo-pieczarkowy sos dochodzi sobie powolutku na małym ogniu…sos_pieczarki

Przedtem jednak trzeba usmażyć pieczarki. Gdzieś słyszałam coś takiego, że pieczarek nie można „stłaczać”. W ogóle jest to dziwne słowo i koncepcja mi nieznana. Że niby pieczarki będą lepsze, jak będziemy smażyć po cztery plasterki, a nie całe garście naraz.

W ogóle w to nie wierzę. Faktem jednak jest, że nie należy pieczarek solić przed podsmażeniem, bo wycieknie z nich woda i zamiast się smażyć, będą się dusić. Sól dodajemy więc na sam koniec.

Tylko popatrzcie na ten sos. Pieczarki, kwaśna śmietana, ser. Czy można chcieć więcej? Czy w ogóle trzeba?

Odpowiedzi na te dramatyczne i retoryczne pytania udzieli nam przepis!

Farfalle z pieczarkami

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 150 g makaronu farfalle kolorowego
  • 10 małych pieczarek
  • 40 g sera gorgonzola
  • łyżka oliwy
  • 50 ml kwaśnej śmietany 12%
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Pieczarki myjemy, kroimy na dość grube plasterki. W głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i smażymy na większym ogniu około 4 minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodajemy śmietanę i pokrojony ser, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy i na małym ogniu gotujemy, aż ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos, mieszamy dokładnie, dodatkowo oprószając świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wykładamy na talerze i dekorujemy listkami rukoli.

 

farfocle_z_pieczarkami

 

 

Reklamy