szynką i serem!

Naleśniki gryczane są super. Mają lekko orzechowy posmak, smaży się je bez tłuszczu, są elastyczne i ładnie wyglądają. Można je napakować różnymi farszami i brzmieć wielce dystyngowanie, bo jednak „naleśnik z porem” nie brzmi tak dobrze jak „gryczany naleśnik z porem”. Ten drugi ma w sobie jakąś elegancję, jakąś moc. Nie ma natomiast w sobie glutenu.

Przepisów na naleśniki gryczane jest w internetach miliony, ja nie mogłam się na żaden zdecydować, więc ostatecznie wymyśliłam własny na bazie tego, co robią inni. Wymieszałam wszystko, odstawiłam na pół godziny i smażę.

Rozgrzewam patelnię (mam taką specjalną, do naleśników, kupiłam kiedyś z jakąś mąką w promocji).

Wylewam pierwszą chochelkę ciasta.

Niecierpliwię się.

Niecierpliwię się.

Zaczynam za wcześnie dłubać w naleśniku, patelnia była za mało rozgrzana, jednym słowem, wyszło mi to:

nalesnik_spalony

 

Cóż, pierwszy naleśnik (w tym wypadku również patelnia) zawsze na straty. Ale nic to! Rozgrzewam drugą patelnię, tym razem porządnie. Naleśniki smażą się jak złoto! Jeszcze tylko farsz i starty żółty ser, zapieczemy to wszystko razem… Palce lizać!nalesniki_farsz

Z podanych składników wychodzi 11 naleśników (w tym jeden zepsuty). Składniki podane na farsz wypełnią 5 naleśników.

Co tu dużo gadać: przepis!

 

Gryczane naleśniki z duszonym porem

Porcja dla 2 osób – 5 naleśników, drugie 5 zostanie

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Farsz i dodatki:

  • 100 g pora
  • 90 g szynki
  • łyżka oliwy
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g żółtego sera (np. pecorino)
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Mieszamy w misce wszystkie składniki ciasta na naleśniki, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej pół godziny (ciasto zmieni konsystencję).

Kroimy pora na piórka a szynkę w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Podsmażamy pora, aż się zeszkli, około 4 minuty. Dodajemy szynkę, sól, pieprz i śmietanę. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, aż por zupełnie zmięknie.

Ciasto na naleśniki mieszamy, jeśli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni – nie ma konieczności smarowania patelni tłuszczem. Naleśniki gryczane smażą się chwilę dłużej niż zwykłe.

Wykładamy na środek naleśnika po 2 czubate łyżki farszu, zawijamy i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy żółtym serem, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Smacznego!


nalesniki

 

Reklamy