suszonymi pomidorami, szynką i serem!

Co za bogactwo!

Jest to pyszny kisz, bardzo lekki i świeży, z całym mnóstwem wyraźnych smaków. Lekko gorzka rzeżucha, kwaśno-słodkie pomidory, szynka, serowy ser – razem tworzą wspaniałą kompozycję. Kisz można przygotować na kruchym cieście, ale ja tym razem użyłam ciasta francuskiego.rzezuch

Rzeżucha jest świetnym…ziołem? Rośliną? Chwastem? Nawet nie wiem, jak to określić. Rośnie na wacie i jeszcze jest smaczne. Moja urosła w całe 4 dni, więc naprawdę szybko – polecam każdemu wysianie rzeżuchy i spróbowanie tego kisza. Jeśli jednak nie chce Wam się czekać na rzeżuchę, to można zastąpić ją w tym przepisie rukolą.

 

Wyjątkowo przy przygotowywaniu tego kisza nie nastąpiła w mojej kuchni żadna katastrofa, więc bez zbędnych dygresji: przepis!

Przepis oryginalny pochodzi z książki Quiche Donatelli Neri.

Kisz z rzeżuchą i suszonymi pomidorami

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie (najlepiej okrągłe)
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • 10 plasterków szynki
  • 10 kawałków suszonych pomidorów
  • pół szklanki rzeżuchy
  • 10 g cheddara
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wykładamy ciasto francuskie do formy na tartę, pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, widelcem dociskamy dno i brzegi, by uformować ładny spód. Zmniejszamy temperaturę pieca do 180 stopni.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy w misce jajka, śmietanę, cheddar, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę wykładamy na podpieczony spód, na niej równomiernie rozkładamy pomidory i rzeżuchę. Zalewamy całość masą jajeczno-śmietanowo-serową.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Podajemy na gorąco.

kisz_rzezucha

 

kisz_rzezucha_kawalek

 

P.S.

Udowodniono doświadczalnie, że kisz ten ma właściwości wyrywające (nie tylko z butów). Skutecznie wyrywa kobiety, które nie wierzą, że facet może sam zrobić coś tak pysznego. Panowie, do dzieła! Niewiasty, łapcie za widelce!

Reklamy