uważam za rozpoczęty.

W ogóle nie mogę uwierzyć, że dopiero teraz będzie wpis o toście! Zaczniemy od czegoś bardzo, bardzo przyjemnego. Zaczniemy od tostu (tosta? cholerny język polski.) od Stura.

W Bratysławie jedliśmy pyszne tosty i kanapki w kawiarni Stur (tuuu czytaj, tuuu zobacz). Jeden z tych tostów – ze szpinakiem, pieczarkami i cheddarem – aż się prosił o powtórzenie w domu. Został więc powtórzony.tosty_cheddar_1

 

Nie ma się co za dużo rozwodzić: przepis!

Tosty z cheddarem, szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

Na jeden tost

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 średnie pieczarki
  • garść szpinaku baby
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • około 10 g cheddara
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy pieczarki i smażymy, aż się zrumienią. Solimy i pieprzymy, odstawiamy. Szpinak myjemy, suszymy, kroimy w cienkie paseczki. Ser kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce.

Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy musztardą, układamy na niej szpinak, pieczarki, ser. Przykrywamy drugą kromką.

Zapiekamy w opiekaczu, grillu lub na patelni.

Przed podaniem warto tost przekroić na pół, wygodniej go chwycić i pałaszować.

Smacznego!

tosty_cheddar_3

 

Reklamy