Uwielbiam chorizo i uwielbiam skony – musiało więc powstać coś pysznego.

Szukałam różnych skonów w internetach, ale szczerze Wam powiem – najlepsze wychodzą mi wtedy, kiedy eksperymentuję i tak było też w tym przypadku. Skony wyszły mięciutkie, chrupiące z wierzchu, lekko paprykowe, mocno serowe, ze słono-ostrym posmakiem kiełbaski. Do tego słonecznik, który naprawdę fajnie podbija smak sera.skonyczeddar

Kiedy piszę chorizo, to mam na myśli podsuszoną, twardą, mocno tłustą kiełbaskę. Nie chodzi mi o krojone na cieniutkie plasterki chorizo przypominające bardziej salami skrzyżowane z baleronem. Chodzi o kiełbaskę, która na surowo łamie zęby, taka jest zwarta. O kiełbaskę, która ma w sobie tyle smaku, że ślinianki uruchamiają się na samą myśl o niej. Takie chorizo można kupić w supermarketach zapakowane próżniowo i choć nie przypomina ono w niczym prawdziwego hiszpańskiego chorizo, to jednak jest dużo bliżej, niż te salami-balerony sprzedawane na stoiskach mięsnych.

skonyczedar2

Skoro już sobie to wyjaśniliśmy, to teraz powiem Wam, że takie skony najlepiej komponują się z dobrym serialem. Tym razem polecam serial Broadchurch. Klimatyczny, dobrze zagrany, niepopadający w patos. Historia może nie jest zbyt skomplikowana i dość łatwo domyślić się, kto stoi za śmiercią małego Danny’ego Latimera, ale emocje, jakie temu towarzyszą, są świetne.skonyczedar5

Dlatego powinniście wszyscy zagnieść sobie takie skony, włączyć serial i popijając niezbyt złożonym, młodym merlotem, rozkoszować się tym jedzonkiem.

 

Skony z chorizo i cheddarem

Porcja na 8 skonów

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cheddara
  • 100 g chorizo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 garści pestek słonecznika (ok. 50 g)

Przygotowanie:

W malakserze miksujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, czosnek i masło. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, szczypior siekamy zgrubnie. Chorizo kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej, nieprzywierającej patelni. Dodajemy do mąki z masłem razem z pestkami słonecznika. Mieszamy, dodajemy pół roztrzepanego jajka i zagniatamy ciasto.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wykładamy ciasto na blat, rozpłaszczamy na grubość około 3 cm, starając się zachować kształt prostokąta. Kroimy na trójkąty. Układamy na blasze do pieczenia, smarujemy resztą jajka, możemy posypać wierzch słodką papryką w proszku.

Pieczemy 18 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

skonyczedar3

Advertisements